Nicosian autiotalot

Kyproksen-matkan muistoissani kummittelee vielä yksi erityinen aihe:

DSC_0047 (7)

Nicosian autiotalot.

DSC_0049 (2)

Sikanopea pikku taustoitus: Kyproksen pääkaupunki Nicosia jakautui kahtia vuoden 1974 sodassa, jolloin Turkki miehitti kolmanneksen Kyproksen saaresta.

Pääkaupungin pääkatu Ledra katkaistiin keskeltä poikki, ja koska Kyproksen konfliktia ei olla saatu neuvotteluista huolimatta vieläkään ratkaistua, Nicosiaa ja koko Kyprosta halkoo edelleen YK:n turvaama vihreä linja.

DSC_0990

DSC_0988

Ei kolmen pisteen heittoja 40 vuoteen.

Ledra-kadun katkaisun seurauksena kaupungin pääkatu siirrettiin vähän kauemmas vihreästä vyöhykkeestä ja Nicosian vapaan puolen vanha kaupunki näivettyi pahasti.

DSC_0868 (3)DSC_0865 (2)DSC_0866 (3)

Vihreä linja avattiin vihdoin viime vuosikymmenellä, minkä jälkeen Nicosian vanha kaupunki on vihdoin heräillyt Ruuussen unestaan osin EU:n tuella. Pääkaupunki ja koko saari on silti edelleen jakautunut.
DSC_0060 (2)

Tänä päivänä Kyproksen katukuvassa näkyy valitettavasti myös Kreikan kriisi.

Autiotaloja on paljon enemmän kuin ennen. Joka puolella pääkaupunkia upeat talovanhukset seisovat luukut kiinni ja ovet lukossa – hylättyinä ja unohdettuina. Kyproslaisilla ei yksinkertaisesti ole varaa ylläpitää esimerkiksi perittyjä taloja, ja kuumassa kosteassa ilmastossa ne väsyvät nopeasti ja alkavat lahota.

DSC_0847 (2)DSC_0008

Autiotalojen pihamailla, kuisteilla ja villiintyneissä puutarhoissa kuvaamassa hiipparoidessa surettaa, pelottaa ja harmittaa. Nouseeko näidenkin tilalle pian identtisiä betonilaatikoita, jotka eivät kestä aikaa?

Miten silloin käy Nicosian elävän historian? Miten käy niiden ihmisten muistojen, jotka ennen asuivat ja elivät elämäänsä näissä taloissa? Syntyivät, oppivat, itkivät, toivoivat, nauroivat, leipoivat, siivosivat, riitelivät, kestitsivät, ja kuolivat?

DSC_1025 (2)DSC_0981

DSC_1021 (2)

DSC_0931 (4)DSC_0036 (2)

DSC_0837 DSC_0040

Tiks lukkoon.

Tiks lukkoon.

Että se siitä sitten vai?

4 kommenttia artikkelissa “Nicosian autiotalot

    • Samaa oon täällä surrut… Ei oo nyt ihan semmosia seteleitä taskunpohjalla että pääsis talokaupoille. Ja Nicosia on tosiaan pääkaupunki eli siellä tontit ovat ihan hinnoissaan. Eli mitenkään sikahalvalla noita taloja ei edes pääsisi pelastamaan. Muualla Kyproksella sitten voikin olla eri juttu, eri jos jollain on vähän säästössä niin ei kun kesätaloa Kyprokselta katsomaan! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s