Päästäkää minut pois Genevestä?

Muumimaailman jälkeen lomailijaperheemme kokka kääntyi kuohuen kohti ilmaistoimintaa. Koska Muumimaailmassa perheiden rahat loppuvat. Ainakin meidän! (Slogania saa vapaasti lainata.)

IMG_2272

Ilmaista on esimerkiksi funtsailu. Tällä Suomen-lomamme toisella viikolla olen (lastemme riemunkiljahdusten säestämänä) ihan ilmaiseksi pohtinut lomareissujen pituuksia.

Genevessä meillä on nimittäin useita kavereita ja tuttavia, jotka häipyvät kesällä parin kuukauden lomille kotimaihinsa. Esimerkiksi koko kansainvälisen koulumme 2000-päinen oppilaskunta karisti Sveitsin pölyt kannoiltaan heti samana iltana kun kouluvuosi loppui – paitsi me (ja ne kivat naapurit!).

En usko että kevätjuhlapäivänä lähtijät ehtivät edes vaihtaa koulupukuja pois siinä hötäkässä, vaan Genevestä sinkosi ympäri maailmaa identtisiin sinsiin neuletakkeihin ja hiekanvärisiin suoriin housuihin sonnustautuneita väsyneitä lapsosia. Paluulennot lienevät äärimmilleen täynnä ruskettuneita tenavia juuri koulujen alkua edeltävänä myöhäisiltana. Sinä yönä perheenäidit ympäri Geneven ja Vaud’n kanttooneita sitten kaivavat hädissään kotona pyykkikoreistaan esiin huolellisesti tahrautuneita ja rypistyneitä koulupukuja, ja pyörtyilevät huomatessaan niiden jääneen puoli metriä pieniksi…

IMG_2255IMG_2286_3

Hups, eksyin asiasta. Tarkoitus oli täällä Uudenkaupungin pensasaitaviidakossa nyt funtsailuvimmassani selvittää itselleni, miksi moni lähtee Genevestä niin pitkäksi aikaa kesällä lomalle. Onko kyse Geneven kesän kurjuudesta vai kaikkien muiden maiden ihanuudesta?

Myönnän että järven vesikirput ovat pöljiä (eikä se päivä ylipäätään ollut helppo)… Mutta ei kai kirppuja niin pitkäksi aikaa paeta? Eikö riitä että pakenee kirputtomaan maauimalaan? Vai onko kyse sittenkin jostain kirppuja suuremmasta?

Koti-ikävästä? Antaumuksellisesta sukulaisissa ajelusta? Oman kielen ja kulttuurin tankkailusta pitkää talvea varten? Vai ekspattiperheille kullan tai suorastaan timanttien arvoisesta lastenhoitoavusta?

IMG_2274Itse en sentimentaalisena pelkurina varmaankaan uskaltaisi lomailla Suomessa tai missään muuallakaan paljon paria viikkoa pidempään. Synnynnäisellä energiatasollani en mitenkään pysty pitämään lomavaihdetta silmässä niin kauaa, vaan loma muuttuuisi väkisinkin jokusen viikon jälkeen arjeksi. Arki taas tuttuudessaan tulee helposti rakkaaksi. Entä kun sen joutuu jättämään?

IMG_2250Etsintäkuuluttaisinkin tänään erityisesti blogini ulkosuomalaisia lukijoita. Olisi mahtava kuulla kuinka pitkiä lomareissuja kotimaahan itse kukin uskallatte tehdä! Millä perusteella loman pituus perheessänne päätetään? Onko koti-ikävä (paikkaan tai toiseen) siinä jonkinlainen tekijä?

Entä onkohan joukossa ketään pidemmän kaavan mukaan kotimaassa lomailevaa? Millaisin fiiliksin Suomi jää loman lopussa taas taa, kun on aika palata kauas kotiin?

Me lähdemme poikien kanssa kotia kohti aikaisin perjantaiaamuna.

Ei muuten mutta mies on jo siellä. Eikä hän ole suomalainen. On kiire takaisin kotiin ennen kuin alan kiinnostua keihäänheitosta.

Sen asteista äkillistä uussuomalaistumistani kahden kulttuurin avioliittomme voisi ehkä olla vaikea kestää.

29 kommenttia artikkelissa “Päästäkää minut pois Genevestä?

 1. Täällä yksi Geneven perhe, joka ei lomaile kotimaissaan lainkaan. 2 viikkoa puolueettomalla maaperällä on meille oikeaa lomaa. Suomessa ja miehen kotimaassa käydään pitkinä viikonloppuina. Nauti, Aino, Suomesta meidänkin puolesta!

  Liked by 1 henkilö

 2. Me ollaan lomailtu pääasiassa ulkomailla tehden matkoja Tsekeistä käsin esim. Itävaltaan, Slovakiaan ja Saksaan. Keskieuroopassa perheet saa rahalleen paljon enemmän vastinetta kuin Muumimaailmassa. (Tätäkin slogania saa vapaasti lainata.) Sinulla on muuten hauska blogi. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 3. Me olemme tana kesana juuri silla melkein 2,5kk lomalla Suomessa, enka halua lahtea pois. Pakko on, koska lapsen koulu alkaa, mutta en halua 😀 Ensi kesana on oltava lyhyempi aika lahinna juuri koulun takia. Mika pitka loma? Tarkeimmat syyt: perhe, ystavat, puhdas ilma, luonto/meri, suomen kieli, rakas kotimaani Suomi yleensa heh. Koen olevani vapaampi taalla, rapakon takana olen jumissa meidan communityssa. Ainut miinus tassa tietenkin on se, etta mies (joka ei siis ole suomalainen) ei paase Suomeen kuin muutamaksi paivaksi, toista ei tipu enempaa lomaa. Mutta talla Suomi-annoksella ehka jaksan taas syksyn ja kevaan. On se kumma kun nuorempana oli pakko paasta pois Suomesta, mutta nykyaan haluan vain takaisin 😀

  Liked by 1 henkilö

  • No hei sama juttu! Suomi oli muka niin nähty, ja nyt ei raaskisi lähteä enää sieltä pois… ;D Meillä ei myöskään miehellä mitään pitkää kesälomaa ole, vaan otti viisi päivää Suomen-reissua varten ja paria Kyproksen-matkaa varten viikon-pari kerrallaan. Tuo 2,5 kk loma kuulostaa kyllä hienolta! Uskoisin että lapsellesi jää siitä mahtavia kesämuistoja ja lämpimiä fiiliksiä Suomea kohtaan. Tsemppiä paluuseen ja uuteen rytmiin asettumsieen! 🙂

   Tykkää

   • Ps. Suuret pahoittelut vastaukseni viipymisestä! Ei ollut tarkoitus! En tiedä onko muilla näitä ongelmia, mutta mulla tämä WP:n kommenttipaneeli ei kyllä toimi… Se tuo kommentit tarkastettavaksi ihan milloin sattuu, eikä sieltä näe helposti mihin on vastannut mihin ei! Murinaa…

    Tykkää

 4. Mä en oikein kovin mielelläni kesäisin edes tulisi Suomeen. Mun allergiat on ihan karmeat enkä muutenkaan ole mikään mökki-ihminen, joka tuntuu olevan edellytyksenä kesä-Suomessa. Täällä kuitenkin ollaan, melkein kolme viikkoa lasten kanssa vähän vuoroin miehen kanssa. Tarkoituksena on viettää erityisesti molempien mummien kanssa vähän pidempi pätkä mummien omissa rakkaissa ympäristöissä.

  Tykkää

 5. Minä olen Suomessa tänä kesänä lasten kanssa kokonainen kuukausi. Nyt on takana kaksi viikkoa ja koti-ikävä Ranskaan alkaa vaivata, vaikka ihanaa ja järjestelmällistä ja viileää täällä toki onkin. Mutta minä haluan viettää Suomessa joka vuosi pidemmän pätkän jo lasten kielellisen kehityksenkin takia. Ranskassa puhutaan kaikkialla ranskaa (ja mieskin on ranskalainen) ja haluaisin kovasti lasten oppivan suomenkin. Sen huomaan kehittyvän näillä reissuilla kovasti. Mies toki viettää Suomessa vain pienen pätkän sitten kun töiltään pääsee.

  Liked by 1 henkilö

 6. Tuli perille ja tosi hyva nakokulma tuo lasten kielenoppiminen! Se tosiaan nopeutuu huimasti joka reissulla, varsinkin jos muunkielinen puoliso ei ole mukana. Minullekin olisi tosi tarkeaa etta poikabi oppisivat hyvin suomea, eika se Genevessa tosiaan ole mikaan itsestaanselvyys! Ehka joskus viela uskaltaudutaan kuukaudeksi…

  Tykkää

 7. Ihania määriä muutenkin tuntuu ihmisillä olevan lomia, jos Suomessa voi viettää 3-4 viikkoa kesällä tai enemmänkin. Mulla on 5 viikkoa vuodessa (monilla vain 4 viikkoa Sveitsissä) ja niistä haluaisi ottaa jotain joulullekin ja talvilomalle, kun Sveitsissä on virallista vapaata vain se 25.12. (Paitsi tietysti kv-organisaatioilla) ja asioiden hoidoille pitää säästää jotain. Joka tapauksessa, toivottavasti kaikki nauttivat lomistaan, miten sitten ne viettävätkään.

  Tykkää

  • Mä luulen että useimmat lomailevat Suomessa omien vanhempiensa luona kun puoliso painaa töitä. Meilläkin mies tuli viikoksi mukaan ja palasi sitten, koska hänellä on vuodessa myös vain neljä viikkoa lomaa. Ne hurahtaa aika äkkiä kun Kyproksella vietetään mieluusti myös enemmän aikaa kuin vain viikko. Onneksi mitä pidempi työura sitä enemmän lomapäiviä vuodessa, joten muutaman vuoden päästä siintää jo pidemmät lomat!

   Tykkää

 8. Me ollaan Suomessa kesaisin yleensa nelisen viikkoa. Kielenoppiminen ja sukulaisetn nakeminen on yksi syy, toinen on se, etta kun liput maksaa hemmetisti, ihan lyhyeksi aikaa ei mitenkaan viitsi matkustaa. Taalla ei myoskaan ole juuri mitaan tekemista lapsille, kun puistoja, leikkipaikkoja jne ei ole, joten lomalla aika kay julmetun pitkaksi. Voisimme toki matkustaa taallakin safareilla yms., mutta nekin maksavat maltaita, plus etta kun on koko vuoden ollut Afrikassa, ha;luaa vaan jonnekin kauas pois, missa ilma on puhdasta eika joka paikassa ole jatkuvasti hirvea alamolo 😀 Yleensa Suomesta on aika vaikeaa lahtea, mutta matkaan paastya tuntuu taas silta, kun ei pois oltaisi oltu.

  Ps. Vihrea vari blogiossa aiheuttaa migreenia… Onko mitaan mahdollisuutta vaihtaa savya aavistuksen vaaleammaksi tms?

  Tykkää

  • Heippa ja kiitos mielenkiintoisesta kommentista! Pahoittelen vastauksen viipymistä: tuli tuohon väliin pienet sukujuhlat, pakkaaminen ja kotimatka. Nyt olen vihdoin taas kotona Sveitsissä ja aikaa bloggailla. Te olette siis pidemmän kaavan Suomen-lomailijoita, huikeata! Onko teillä siellä oma koti tai mökki vai asutteko vanhemmilla tms? Voin kuvitella että sieltä kuumasta mielellään lomaileekin viileämmässä Suomessa pidempään ja tankkailee hiljaisuutta ja vihreätä luontoa. Sveitsissä on nyt jo kuukauden ollut 35-40 asteen helteitä ja olipa kiva virkistyä 19 asteessa Uudessakaupungissa!

   Kiitos tosiaan kun vinkkasit että vihreä väri aiheuttaa migreeniä! Olen tosi pahoillani, en tiennyt enkä tullut ajatelleeksi kun väriä valkkasin. Onko muita joita pitäisi välttää? Voivatko kaikki kirkuvat värit laukaista migreenin? Tykkään kovasti kirkkaista väreistä mutten haluaisi kenellekään aiheuttaa mitään haittaa.

   Tykkää

   • Me hankittiin viime vuonna kaksio miehen kotikaupungista. Kaydaan Suomessa kuitenkin vahintaan kerran vuodessa ja kaikki meidan kamat on Suomessa – kyllastyin siihen, eta ne oli mokilla aina jonkun jaloissa. Suomi-lomista tuli valittomasti paaaljon kivempia, kun ei tarvitse roikkua muiden nurkissa…

    Taa vari on oikein hyva! Se vihrea oli mun naytolla niin kirkas, etta katselu tuotti ongelmia.

    Tykkää

 9. Minä olen aika tuore ulkosuomalainen vielä. Tänä vuonna Suomessa yhteensä viitisen viikkoa. Kiva olla vähemmässä melussa ja helteessä (tosin tämä +13 ei myöskään ole mieleeni) ja nähdä sukua ja ystäviä. Vaatii kuitenkin ehkä harjoittelua vielä tämä lomailu, miten tasapainoitella parhaalla tavalla sen välillä että näkee ystäviä ja sukua ja myös on rauhassa.
  Mulle siirtymät on olleet vähän haastavia, saas nähdä millä mielellä lähden ja etenkin palaan sinne,mutta pian tiedän taas asettuvani. Tätä tämä vaan nyt on. Kaksi maata sydämessä.

  Tykkää

  • Hyvin sanottu! Mun sydämessä ei kyllä välttämättä komennusmaat ole samalla tavalla, kuin niillä jotka asettuvat pysyvämmin. Taitaa olla jopa tungostga jo kun Suomi ja uusi tulija Kypros yrittävät melkoisine ristiriitoineen mahtua samaan sydämeen! 😀 Siirtymät näiden sekä asemamaiden välillä mietityttävät etukäteen, mutta kummasti sitä vanhasta tottumuksesta näköjään muuttaa asetukset heti lentokentällä ja on kuin kotonaan. Näin ainakin tällä kerralla mulle kävi. Mahtavaa Suomen-lomaa ja kauniita lomasäitä jos vielä siellä olette – sekä iloista kotiinpaluuta aikanaa Turkkiin!

   Tykkää

 10. Minulle kun on koitunut kaksivuorotyo seka isana etta aitina, niin yleensa olen kavaissyt Suomessa kesalla ja jouluna, mutta tytar on voinut jaada perheen luokse ihan koko koululomien ajaksi. Viisivuotiaasta asti han on myos lentanyt itse melkein aina kun Englannissa on ”half-term” (mika TUNTUU olevan koko ajan), minka huomasin olevan lahes halvempaa kuin lomahoitopaikan jarkkaaminen ja myos tyttaresta hauskempaa. Tasta syysta hanelta sujuu niin suomi kuin pohojanmaakin, mutta itse en kylla paasisi enaa aikan ylppareista edes lapi. Sita tassa hauskaa blogiasi lueskellessa kateellisena ihastelenkin: miten olet itse onnistunut yllapitamaan suomenkielen niin puhtaana idiomein kaikkineen, kun musta tuntuu etten kohta edes puheessani muista o:n ja a:n pilkkuja, ja kuulostan kuulemma googlen kaantajalta (ei siksi, ettenko koskaan jotain virallisempaa viestia kirjoittaessani olisi sita vahan kayttanytkin)?

  Tykkää

  • Heh vai Googlen käännösohjelma! Ei kai tilanne nyt noin paha voi olla?:D Kiitos kuitenkin kehuista – olen itsekin hieman huolissani oman suomenkielenkielitaitoni tilasta. Se kun tuntuu pikku hiljaa, ihan huomaamatta ruostuvan niin että sanoja saan yhtenään etsiä jostain vuosien takaa. Pitäisi kai lukea enemmän suomeksi, mutta kun jenkki-Amazonista saa niin halvalla pokkareita..! 😀

   Tosi toimivalta ja kivalta ratkaisulta kuulostaa tyttäresi lomailu Suomessa aina pidempien lomien aikana. Voi miten mahtavaa että hänellä(kin) on rakkaat ja innokkaat isovanhemmat, jotka iloitsevat kun saavat lapsen luokseen pidemmäksi aikaa! Meidän 5v. kävi viime talvena vajaan viikon miehen vanhemmilla, olisin lähettänyt yksin lentokoneella mutta mies halusi että menen saattamaan. Hienosti viihtyi ja tuli takaisin ylpeänä ja iloisena! 🙂 Omatkin vanhempani ottaisivat tyypit mielellään, mutta tungen aina itsekin mukaan…

   Tykkää

 11. Olen tällä hetkellä Istanbulissa, kotimatkalla melkein kahden kuukauden Suomi-lomalta. Me lähdimme Sudanista juurikin koulunpäättymistä seuraavana yönä; palaamme nyt pari viikkoa ennen syyslukukauden alkua.

  Mulle on tosi tärkeää viettää aikaa omien vanhempieni kanssa – ja ylläpitää lasten suhdetta suomalaisiin isovanhempiinsa. Ja kieliasiat on myös osa motivaatiota viettää pitempi aika Suomessa. Kiva on myös nähdä suomalaisia kavereita ajan kanssa.

  Syitä pitkään lomaan on muitakin: Sudanissa on järkyttävän kuuma tähän aikaan vuodesta eikä juurikaan tekemistä lapsille. Mulla ei myöskään ole Sudanissa juurikaan todellisia ystäviä ja kun lastenkin ystävät lähtivät kesällä lyhyemmäksi tai pitemmäksi aikaa pois luulen, että olisimme kaikki olleet Khartumissa ennen kaikkea hikisiä ja yksinäisiä…

  Mies lomaili kanssamme ekat pari viikkoa ja vikat pari viikkoa ja kävi välissä tekemässä viiden viikon pätkän töitä. Meillä on oma talo Suomessa eli sukulaisten nurkissa olimme vain sen ajan kun olin lasten kanssa yksin maassa.

  Tämä oli ihan toimiva ratkaisu tälle kesälle mutta ensi kesänä ollaan vähän viisaampia taas ja osataan hienosäätää loma-aika vielä toimivammaksi. Todennäköisesti lomaillaan kyllä ensi kesänäkin pitemmällä kaavalla lasten kanssa.

  Ps. Raskaalta tuntuu palata ihanan Suomi-kesän jälkeen takaisin Sudanin kotiin. Mutta oli se silti sen arvoista!

  Tykkää

  • Ooh kahden kuukauden Suomi-loma! Tämän blogin ennätys varmasti! Hyvältä ratkaisulta kyllä tosiaan kuulostaa lasten ja aikustenkin kannalta. Oma koti varmasti helpottaa kovasti pitkien lomien viettämistä kotimaassa, koko perheen ollessa yhdessä saa omaa tilaa. Ja sitten kun mies lähtee töihin, hoitoapua on tarjolla. Ihanaa joka tapauksessa että lapsenne saavat hieman kasvatella juuria Suomen maaperään – en usko että nämä lapsuuden kesälomat ihan helpolla heiltä vanhempinakaan unohtuvat!

   Tsemiä teille kotiinpaluuhun! Toivottavasti edes koti, jos ei asemamaa, tuntuu tutulta ja rakkaalta. Ja uudelle kouluvuodelle toivon teidän piireihin uutta kivaa porukkaa! Äitejä varsinkin… 🙂 Halaukset Genevestä!

   Tykkää

 12. On muuten kiva blogi, eksyin tänne juuri loman aikana kun kerrankin oli aikaa myös itselle 🙂 Meidän espanjalais-suomalainen perheemme asuu Kanarialla ja tällä hetkellä lomat menevät pääasiassa sukuloinnin merkeissä, joko Suomessa tai manner-Espanjassa. Takana on juuri tytön (4v.) kanssa kolme viikkoa Suomessa ja siitä viimeisen viikon mukana oli myös puoliso. Sen jälkeen jatkoimme vielä sukuloimaan manner-Espanjaan. Eli molemman suvun isovanhemmat tuli nähtyä. Yritämme aina käydä Suomessa vähintään kertaa vuodessa ja vähintään 2 viikkoa kerrallaan. Näin tytön suomenkieli saa hyvää lisäharjoitusta ja toivottavasti mieleen jää paljon mukavia lapsuusmuistoja Suomesta. Suomessa on aina kiva käydä mutta sinne emme kuitenkaan kaipaa asumaan.

  Tykkää

  • Heippa, tervetuloa mukaan! 😀
   Kivalta kuulostaa kesäreissunne, ehditte molempien isovanhempien luona viettää mukavasti aikaa! Sama kaava oikeastaan meilläkin: Kyproksella pyritään käymään pari kertaa vuodessa ja Suomessa ainakin pari-kolme. Tuo on just tärkeä pointti että lapsille jäisi aina kivoja lomamuistoja Suomesta. Ehkä sitten Suomi tuntuu isompanakin omalta ja rakkaalta, ja he haluavat siellä käydä omin päinkin?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s