Draamaharjoitus

MUUTTO

Kuunnelma

(Eeva, Jare ja Pete juttelevat ja huutelevat, muuttolaatikot kolisevat ja muuttajat ähkyvät.)
EEVA Otatko ton tuolin tosta muru?
TONI Eeva…
EEVA Heitäks ton maton?
TONI Eeva. Ei täst tuu mitään.
EEVA Kevyt matto, heitä mulle vaan!
TONI Ei kun ei täst tuu mitään.
EEVA Miten nii? Puolet melkeen jo viety. Hyvin menee! Tähän mitään hissiä tarvita!
TONI Ei kun tästä muutosta. Yhteen muutosta.
EEVA Mitäs selität, ihan kohta valmista. Antaisiks ton lampun tuolta päältä?
TONI Mä en halua.
EEVA Täh? Mikä tossa on vikana?
TONI Ei tossa lampussa ku yleisesti, mä en voikaan.
EEVA Mitäs sä oikeen nyt horiset muru?
TONI Mä en voi muuttaa sun kanssas yhteen.
EEVA Siis mitä?
TONI Mä oon muuttanu mieleni.
EEVA Siis miten nii? Mistä?
TONI Meistä. Kaikesta. Mun elämästä. Mä en voi muuttaa sun kaa yhteen.
EEVA Siis mitä ny? Meillähän on hyvä olla yhdessä. Jare, nappaatko ton hyllyn samalla? Kiitti!
JARE Jes.
TONI No on meillä hyvä mut…
EEVA Mut mitä? Mitä nyt kulta?
TONI Mä lähen Intiaan.
EEVA Pete, otaks tän. Huh. Ohoh. Rakas. Nyt irrota siitä lampusta ja kato mua. Mä en tiedä mitä sä puhut, mut sä olet rättiväsyny ja sekasin. Sä oot ollu ihan outo koko päivän. Sun silmät seisoo päässä. Nyt ei lähetä mihinkään Intiaan. Nyt mennään raput kolmoseen ja mennään lepäämään. Mä etin kaakaon. On se jossain tuolla. Kyllä mä löydän sen.
TONI Ostin jo liput Bengaluruun.
EEVA Ben-, mitä? Minne?
TONI Bengaluruun! Intiaan. Jonneki sinne. Mä en jaksa enää mitään. Mä en jaksa enää mun
duunia. Mun luokkaa. En päivääkään! Ne kävelee mun yli joka saakelin päivä. Pikku tirriäiset
edestakas, open yli lomps lomps! Vanhemmat tulee luuria pitkin silmille joka helvetin ilta.
Tää on aivan naurettavaa! Naurettava duuni! Naurettava elämä! Mä lähen nyt sinne Benga-
EEVA Hei, ootas ny. Jarruta vähän. Ei niin nopeesti! Sua väsyttää siis duuni? Lapset ja vanhemmat.
Sä et jaksa enää opehommia. Niinkö? Ymmärsinkö mä nyt mistä kenkä puristaa?
TONI Niin.
EEVA Okei, sä oot väsyny. Joten lähet Intiaan, Benga… luruun? Ja jätät mut?
TONI Niin.
EEVA Ohhoh. Vau. Aika ajoitus sulla. Väistä Jaree. Mitä sä sit ajattelit siellä Intiassa tehä?
TONI En mä tiedä. Jotain. Mitä tahansa.
EEVA Et tiedä. Hmm. Muru. Voisko olla et sä et oo ajatellu nyt tätä asiaa ihan loppuun asti?
TONI Oon jatellu ja haluun lähtee. Ennen kevätjuhlia.
EEVA Kevätjuhlia?
TONI Niin. Kevätjuhliin mua ei saa. En mee sinne. Ne kävelee mun yli mennen tullen. Kukaan ei tee
mitä pitäis.
EEVA Okei, okei… Tuhmat kahdeksanvuotiaat käyttäytyvät huonosti kevätjuhlissa.
TONI Niin. Just niin. En voi mennä sinne. En kestä. En jaksa enää. Ymmärrätsä Eeva? Mun on pakko
lähtee.
EEVA Oot näköjään tosissas? Joo, joo, no paha juttu. Kyllä mä ymmärrän. Kevätjuhlat, villi luokka.
Ei voi mennä. Nöyryytys. Väsy. Joo-o, ymmärränhän mä.
TONI Kiitos kun ymmärrät! Kiitos kulta!
Muuttolaatikoiden kolinaa, Jaren ja Peten ähinää
EEVA Kuule rakas. Mitä jos mä auttaisin? Jos mä tekisin vaikka teille illalla uudenlaisen
kevätjuhlaesityksen. Sellasen missä olis normaalia et lapset kävelis sun yli! Sit se ei ois
lainkaan nöyryyttävää! Odotas, joku siltajuttu vaikka? Kolme pientä kiliä ei ku mikä se on?
TONI Ai mä olisin se silta? Kuulostaa aika nöyryyttävältä.
EEVA Tai… tai tai tai voisit olla vaikka… keväinen nurmi, jolla kukat ja pääskyset tanssii?
TONI Ei ei ei ei ei! Kyllä mun on pakko lähtee sinne Bengaluruun! Nyt heti!
EEVA Hmm. Hmm. Entäs jos… jospa lääkäri antais saikkuu?
TONI Saikkuu? Enhän mä oo sairas! Ne lapset on! Ja vanhemmat!
EEVA Et tietenkään, et tietenkään… Lapset ja vanhemmat on. Sairaat lapset, joo. Mut sua väsyttää,
väsyttää selvästi työt, oot ihan uupunut. Kuule… Mulla on nyt aika vahva kutina että sulla
saattaa olla nyt pieni burnoutti. Lääkäri vois ehkä auttaa.
TONI Ei se saikku auttas kuitenkaa, ens vuonna on taas joulujuhla ja kevätjuhla ja sit taas seuraavana ja sitä seuraavana ja sitä seuraavavana (purskahtaa itkuun)… Joulujuhla kevätjuhla joulujuhla kevätjuhla, aina vaan, hamaan hautaan. Kreppipaperipuvut repeytyy ja cd jummaa ja Aulikki ja Tino kuristaa toisiaan… Ei se lääkäri voi etukäteen saikkuu kirjottaa niihin kaikkiin juhliin! Eikä liikuntapäiviin.
EEVA Niin, niin… ei liikuntapäiviin, ei tietenkään… Ja Aulikki ja Tino… Mut! Mitäs jos me mentäis kuitenki lääkäriin, sä saisit pikku loman tässä muuton kunniaks nyt heti tänään. Saisit vähän lepäillä… Mä voisin laittaa kämppää ja sä voisit miettiä mitä sä siellä Bengalurussa sit hommaat. Jos sä siis lähet sinne. Laittasin kaakaoo ja leipää. Poppareita. Ostettais poppareita.
TONI Mmm. Lepäillä. Mä voisin ehkä lepäillä. Ja poppareista tykkään…
EEVA Nii! Voisit lepäillä. Löllötellä oikeen siellä patjalla. Tai sohvalla vaikka ihan. Jos mä laittaisin vaik telkkarin seinään jo illalla ja katotaan telkkaa. Syödään kaks kiloo poppareita. Menee ne kevätjuhlat. Röhnötetään me lattialla. Joku muu hoitaa kevätjuhlat ja villit lapset. Tokarit ja kaikki.
TONI Mmm… Kai joku muu vois. Tykkäisin kyl lepäillä. Enkä tiedä mis rinkka on. Tai vaatteet. Vaatteet… (niiskuttaa) En jaksa mitää-ään! En jaksa ettiä vaatteita(niiskauttaa)a…
EEVA Ei sun tarvitse pupu! Jäät mun luo. Pidän huolta susta. Teen kaakaoo.
TONI Mut mun puhelin! Aulikin ja Tinon iskät…
EEVA Laitetaan kii!
TONI Työpuhelin kii?
EEVA Annas tähän.
(Vaimea piippaus kännykästä.)
EEVA Noin. Kato! Kiinni on! Sairaat vanhemmat ei saa enää kii.
(Pakettiauton takaovet paukahtavat kiinni.)
JARE Se ois ny valmista!
EEVA Hei joko se, no hei kiitti tuhannesti ku tulitte jeesaa!
JARE Kannetaaks me toiki?
EEVA Ai Toni? Hah hah kyllä se jaksaa noi raput… Jaksaksä noi raput Toni? Vai haluutsä et me kannetaan? Jaren reppariin? Kultatuoliin? Muru?
TONI Kyllä mä jaksan. Jos saan poppareita.
EEVA Saat. Saat poppareita.
TONI Kiitti kulta. Mitä mä tekisin ilman sua?
EEVA Et varmaan paljookaa just ny. Mut nyt mennään ylös ja mä soitan lääkäriin. Jospa me saatais sut sinne jo pian, eikä sun tarttis pakata eikä lähtee Bengaluruun. Mulle tulis kauhee ikävä. Mä rakastan sua hirveesti.
TONI Kiitos kulta. Nii mäki sua. Ja olis mulle tullu ihan hirvee ikävä (niiskaus). En tiä miten oisin kestäny. (vaimeata nyyhkimistä)
EEVA Tuu kulta. Mennään kotiin.
TONI Okei. Kotiin. Mennään kotiin. Sanoitsä hei jotain kaakaosta..?
(Rappukäytävän ovi sulkeutuu kolahtaen.
Tekstin oikeudet mulla, joten ethan kopioi luvatta. Blogilinkkiä saa tietty oikein mieluustikin jakaa! 

 

 

 

 

13 kommenttia artikkelissa “Draamaharjoitus

 1. Mulle ei tullut oloa, että vitsailisit uupumuksella, vaan tämä oli tarina siitä ja se varmaan aika monelle jossain muodossa on tullut tutuksi. Ja todellakin voin muuttoon liittyvään uupumukseen samastua.

  Tykkää

  • Ansku, kiva ettei sulle jäänyt sellainen vaikutelma. Sellaisen kommentin sain kirjoituskurssilla ja koska on uupumus tuttua myös muiden kuin itseni kautta, halusin teroittaa etten tekstillä pilkkaa ketään. Vaikka eihän näitä tarvitsisi selitellä… En tajua miten oikeat kirjailijat uskaltaa kirjoittaa mitäään selittelemättä sivukaupalla! Multa ei todellakaan onnistu, heh…

   Tykkää

 2. Osu ja upposi. Minä taas vastikään eronneena näen väsymyksen lisäksi massiiviset varoituskyltit kehottamasaa Eevaa ja Tonia säästämään itseään ja olemaan muuttamatta yhteen 😀

  Tykkää

 3. Olipa hyvin etevä ja taidokkaasti draaman kaareen rakennettu! Loistava rytmi ja etenevä kerronta. Toni antoi kyllä mun mielestä vähän liian nopeasti noin syvään uupumukseen nähden ”periksi” Eevalle 🙂 Mutta tykkään onnellisista lopuista.

  Tykkää

 4. Kiitos.
  Todella viihdyttävä. Käsittelee uupumusta hauskalla tavalla. Ei ole mielestäni pilkallinen laisinkaan. Käsitteleepä vähän rakkauttakin, sillä tavalla, millä ongelmien läpi nähtynä toisen hyväksyminen tunteineen ideoineen päivineen johtaa aina parempaan lopputulokseen kuin tuomitseminen tai silkka paniikki.

  Tykkää

 5. Ihana! Tää on ensimmäinen postaus, jonka blogistas luen, joten aluks en tienny perustuuks tää tositarinaan vai mitä. Mut samaistuin Tonin ajatuksiin<3 Jatka tätä tarinaa! 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s